fbpx

De ce unii oameni sunt dreptaci, iar alții stângaci. Răspunsurile oamenilor de știință!

De ce sunt oamenii, practic singurii dintre toate speciile de animale, care prezintă o stângă sau o dreaptă distinctă? Chiar și cele mai apropiate rude ale noastre dintre maimuțe nu posedă o asimetrie laterală atât de distinctă, așa cum o numesc psihologii.

Cu toate acestea, se pare că aproximativ 90% dintre toți oamenii care au trăit vreodată au fost dreptaci. Profesorul Brian Turner, de la Universitatea Deakin, a studiat literatura de cercetare despre stângaci și a constatat că stângacimea este combinată cu unilateralitatea.

Astfel, nouă din zece persoane sunt dreptace și opt – dreptace. El a observat că această asimetrie distinctivă a populației umane este în sine sistematică. „Oamenii gândesc în categorii: alb și negru, sus și jos, stânga și dreapta. Este un sistem de semne care ne permite să clasificăm fenomene care sunt în esență ambigue”.

Cercetările au arătat că există un element genetic sau moștenit în cazul distribuirii. Dar, în timp ce stângacimea tinde să apară în familii, nici stângacii, nici dreptacii nu vor produce automat copii cu aceeași stângăcie; de fapt, aproximativ 6% dintre copiii cu doi părinți dreptaci vor fi stângaci.

Cu toate acestea, între doi părinți stângaci, probabil că 40 la sută dintre copii vor fi și ei stângaci. Cu un părinte dreptaci și un părinte stângaci, între 15 și 20 la sută dintre urmași vor fi stângaci. Chiar și în rândul gemenilor identici care au exact aceleași gene, fiecare a șasea pereche va diferi prin mână sa.

Atunci ce îi face pe oameni stângaci dacă nu este pur și simplu ceva genetic? Trebuie să existe și alți factori la mijloc, iar cercetătorii au apelat la creier pentru indicii.

În anii 1860, chirurgul și antropologul francez Dr. Paul Broca a făcut descoperirea remarcabilă că pacienții care își pierduseră darul vorbirii în urma unui accident vascular cerebral (un cheag de sânge în creier) aveau paralizie pe partea dreaptă a corpului.

El a observat că, din moment ce emisfera stângă a creierului controlează partea dreaptă a corpului și viceversa, leziunile cerebrale trebuie să se fi produs în emisfera stângă a creierului.

Psihologii cred acum că, în rândul dreptacilor, probabil 95% dintre ei au centrul limbajului în emisfera stângă, în timp ce 5% sunt dreptaci.

Cu toate acestea, persoanele stângace nu prezintă modelul opus, ci majoritatea au limbajul în emisfera stângă. Aproximativ 30 la sută dintre ei au limbajul din emisfera dreaptă.

Dr. Brinkman, un cercetător al creierului de la Universitatea Națională Australiană din Canberra, a sugerat că evoluția vorbirii a venit cu o preferință pentru mâna dreaptă.

Potrivit lui Brinkman, pe măsură ce creierul a evoluat, o parte a început să se specializeze în controlul precis al mișcărilor (necesare pentru vorbire) și, odată cu această evoluție, a apărut o preferință pentru mâna dreaptă.

Din punct de vedere a lui Brinkman, majoritatea stângacilor au o dominanță a emisferei stângi, dar există, de asemenea, o anumită abilitate în emisfera dreaptă.

El a observat că, în cazul în care o persoană stângace are leziuni cerebrale în emisfera stângă, recuperarea vorbirii este adesea mai bună, iar acest lucru se datorează faptului că persoanele stângace au o funcție de vorbire mai bilaterală.

În studiile sale asupra macacilor, Brinkman a observat că primatele (maimuțele) par să învețe preferința pentru mână de la mama lor în primul an de viață, dar poate fi vorba de o mână sau de cealaltă.

Cu toate acestea, la om, specializarea funcționării celor două emisfere duce la diferențe anatomice: zonele implicate în producerea vorbirii sunt de obicei mai mari în partea stângă decât în partea dreaptă.

Deoarece maimuțele nu stăpânesc arta vorbirii, nimeni nu s-ar aștepta să vadă o astfel de variație, dar Brinkman susține că a descoperit la maimuțe o tendință spre asimetrie care este evidentă în creierul uman.

Doi cercetători americani, Geschwind și Galaburda, au studiat creierul embrionilor umani și au descoperit că asimetria stânga-dreapta există înainte de naștere. Dar, pe măsură ce creierul se dezvoltă, acesta poate fi afectat de o serie de factori.

Fiecare creier este inițial de gen feminin în organizarea sa și devine un creier masculin doar atunci când fătul de gen masculin începe să secrete hormoni.

Geschwind și Galaburda știau că diferite părți ale creierului se maturizează în ritmuri diferite; emisfera dreaptă se dezvoltă prima, apoi cea stângă. În plus, creierul unei fete se dezvoltă ceva mai repede decât cel al unui băiat.

Astfel, dacă se întâmplă ceva cu dezvoltarea creierului în timpul sarcinii, este probabil să afecteze bărbatul, iar emisfera stângă este mai probabil să fie implicată.

Creierul poate deveni mai puțin lateralizat, iar acest lucru poate duce la stângaci și la dezvoltarea anumitor abilități superioare care își au originea în emisfera stângă, cum ar fi logica, raționalitatea și abstractizarea.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că stângacii tind să fie mai frecvenți printre matematicieni și arhitecți și că există mai mulți bărbați stângaci decât femei.

Rezultatele acestui studiu pot oferi o oarecare consolare pentru stângaci, care au trăit timp de secole într-o lume adaptată pentru dreptaci. Ceea ce este îngrijorător, însă, potrivit domnului Charles Moore, scriitor și jurnalist, este modul în care cuvântul „drept” își consolidează propria virtute.

În subconștient, spune el, limbajul le spune oamenilor să creadă că tot ceea ce se află la dreapta este demn de încredere, în timp ce tot ceea ce se află la stânga este periculos sau chiar sinistru.

Vorbim despre complimente pentru stângaci și, potrivit lui Moore, „nu este întâmplător faptul că copiii stângaci, forțați să folosească mâna dreaptă, se bâlbâie adesea atunci când sunt privați de libertatea de exprimare”.

Cu toate acestea, pe măsură ce se fac mai multe cercetări cu privire la cauzele stângăciei, atitudinile față de stângaci se schimbă treptat în bine. Într-adevăr, atunci când campionul de tenis Ivan Lendl a fost întrebat ce ar alege pentru a-și îmbunătăți jocul, a spus că i-ar plăcea să fie stângaci.

Cele mai citite articole